ŻYWIENIE DZIECI

Co jedzą Nasze maluszki?

Proces prawidłowego żywienia dzieci w okresie do trzeciego roku życia odgrywa bardzo znaczącą rolę w prawidłowym rozwoju dziecka, dlatego dokładamy wszelkich starań, by żywienie dzieci w naszej placówce było zgodne z zasadami racjonalnego żywienia oraz z zaleceniami Instytutu Matki i Dziecka.

Jadłospis układany jest dekadowo. W dziennym rozkładzie posiłków osoby odpowiedzialne za żywienie kierują się zasadą zgodnie, z którą dzieci powinny spożywać posiłki pokrywające 3/4 -75% dziennego zapotrzebowania na energię, białko i tłuszcze, węglowodany i witaminy.  Staramy się aby jadłospis był urozmaicony, wartościowy i zachęcał dzieci do jedzenia. Wszystkie posiłki przygotowywane są zgodnie z zasadami Dobrej Praktyki Higienicznej, Dobrej Praktyki Produkcyjnej oraz systemu HCCP, który gwarantuje odpowiednią jakość zdrowotną produktów.

Wspólne spożywanie posiłków z rówieśnikami wzmacnia poczucie wspólnoty, a jednocześnie pozwala im odczuć silną przynależność do grupy. Dzieciom dla których sztuka samodzielnego jedzenia sprawia sporo kłopotu, pomaga opiekun grupy. Pomoc taka nie zwalnia jednak dziecka z podejmowania kolejnych prób, do czego jest ono zachęcane i dopingowane przez opiekuna.

Każde dziecko może w żłobku najeść się do syta. Wszystkie dzieci mają możliwość picia wody do woli w ciągu całego dnia pobytu w Żłobku.

Dzieci w Żłobku otrzymują 4 posiłki, tj. śniadanie, II śniadanie, obiad i podwieczorek.

Dzieci w wieku niemowlęcym są karmione i pojone „na życzenie”, zgodnie ze schematem żywienia Rodzice zabezpieczają niemowlęta w mieszanki pokarmowe (mleko modyfikowane, kaszki) w zależności od indywidualnych potrzeb zgodnie z zaleceniami lekarza pediatry bądź lekarza specjalisty w ramach tzw. kuchni mlecznej.

Posiłki przygotowywane są do żłobka przez firmę cateringową, która przygotowuje je „za ścianą” dzięki czemu są one zawsze świeże, ciepłe i bardzo smaczne.

W związku z coraz częściej występującymi alergiami pokarmowymi, żłobek zapewnia dzieciom indywidualne diety: bezmleczne, bezjajeczne, bezglutenowe i inne stosując się do zaleceń lekarzy specjalistów.